sobota 28. března 2020

Koronavirové deníky 4. - Lidi, snažte se!

Následující výčet není tak úplně deníkem, spíš seznamem postřehů nejčastějších chyb. Určitě je určen neodborné veřejnosti, ale myslím, že některé věci by mohli upozornit i odborníky na svoje vlastní chyby.

Sundavání roušky při mluvení

Ano v roušce je špatně rozumět. Je potřeba zřetelně vyslovovat, mít větší trpělivost. Pokud mluvíte opravdu špatně, je psaný seznam výhodou - obzvláště pokud si svůj respirátor chráníte ještě jednou rouškou proti prachu, což je mimochodem naprosto správné! Ale rozhodně nesundávat při mluvení.
Dobrý návod jak se starat o roušky najdete třeba tu.


Rouška pod nosem

Takhle to nefunguje... Musíte si to představit jako sítko, přes které musí jít veškerý vzduch, který vydechujete. Pokud vám z toho čumí frňák, je to špatně.


Dej si odstup, frajere!

Když už obsluha vyrazí na prodejnu s vámi, dejte mu osobní prostor a nechte si své kapénky pro sebe.


Hotovost

U nás ve firmě jsme vylepili cedulky nabádající klienty k platbě kartou. Zrovna na naší lékárně byla většina lidí zvyklá platit hotově a je to fakt souboj. Viz. následující citát jedné paní:
Vy musíte být za každou cenu moderní! Peníze vám nevoní?
Stejně jako jsou peníze prostředkem směny, fungují výborně jako prostředek výměny různých bakterií. Pokud zaplatíte kartou, chráníte sami sebe.


Telefon

Podle mě věc, která dostane spoustu lidí. Mám rukavice, zvoní mi telefon / potřebuju se v něm na něco podívat, mám rukavice jsem venku. Telefon dám do kapsy, přijdu domů, sundám rukavice, umju ruce a vezmu si telefon do ruky.
Doma jsme si na to vyčlenili zvlášť desinfekci a snažíme se ho aspoň otřít nastříkaným kusem papírové utěrky. Nezapomínejte si něco vymyslet i vy.


Děti

... mají si kde hrát? Nemohli jste je tam nechat s někým? Z mého osobního pohledu je tradice hromadného rodinného sobotního nákupu otravná už během normálního stavu.
Jak jsem výše psal, všechny ty zlozvyky s rouškou mají děti tendenci dělat ještě častěji. Vrcholem jsou maminky, které ratolestem chtějí koupit lízátko. Ano, běhání s mokrým klackem v pandemii je určitě jeden ze způsobů, jak osvěžit mikrobiotu vašeho dítěte.


Zbytečnosti

Už někdy v začátku karantény se rozjela po lékárnických facebookových profilech kampaň Zachovej klid, zůstaň doma. Nápory v lékárnách byly neuvěřitelné a abych řekl pravdu, ustávají možná až dnes. Pátky jsou úplně stejně silné, jako kdykoliv byly. A tuhle sobotu se zdá je hitem betakaroten...

Jako zbytečnost považuju i nakupování věcí do zásoby, když je zrovna nepotřebuju. Přesně tím způsobem zmizel z lékárny třeba Paralen, jak píšu v druhém díle.


Nespokojenost

On je to ve výsledku evergreen v každé době. Věc se má tak, že lékárenské velkoobchody jsou natolik bez zaměstnanců a natolik vytížené, že některé části uzavřely a obchodují pouze léky na recepty a sortiment vztažený k chřipkové sezoně.
FAQ
27.3. se u nás doprodal veškerý Celaskon, resp. veškerý tabletový vitamin C. Máme ještě šumivé tablety o obsahu 1000 mg (DDD pro dospělého).
Přesto lidé přijdou, nutně potřebují vitamin C, a po odpovědi, že máme jen šumivé tablety jim nejsou dost dobré a odchází.
Takže lidičky, jestli vám to nedochází - bude hůř...

Čas volna a začátek jara

Trocha statistiky: doposud zemřelo na Covid-19 18372 lidí jen v EU a UK.
Češi jsou ukolébaní nošením roušek a tím, že se s tím jako stát zatím pereme více než dobře. Jenže my to nezastavujeme, my to jen zpomalujeme.
Vážně není čas vytahovat slunečníky a grily a klábosit se sousedy a kamarády na sluníčku. Svádí to, ale opravdu, opravdu to je to nejhorší, co se teď dá dělat.

Pokud se z jakéhokoliv důvodu dostáváte k prostředku těchto deníků, více o mně a proč to celé píšu najdete v prvním článku této série.
Zde najdete následující díl.

Žádné komentáře:

Okomentovat