sobota 19. ledna 2013

Terry Pratchett - The Fifth elephant (Pátý elefant)

Další knížka odposlouchaná během zkouškového. Více informací o podání naleznete zde.

Všichni snad už vědí, že Zeměplocha je vskutku taková placka, kterou drží na hřbetě čtyři sloni, kteří stojí na krunýři velké želvy A'Tuin (všimněte si prosím, že postava želvy je zde vskutku základní, nese celou Zeměplochu i čtyři slony skrz čas a prostor Vesmíru). Málokdo ovšem tuší, že slonů bylo původně pět, jenže ten pátý se zaběhl a dopadl na Zeměplochu někam do oblasti Überwaldu, kde se z něj stalo pohoří, plné drahých rud a tuku.
I tato kniha je jednou z knížek o Hlídce. Vévoda Samuel Elánius je i se svojí manželkou Sibylou poslán coby diplomat do Überwaldu na korunovaci nového trpasličího krále. S sebou si bere trola Navážku (který se v chladném podnebí Überwaldu stává chytřejším, a díky svému nataženému obléhacímu samostřílu Mírotvůrce, nabitým tlustým svazkem střel, také velice nebezpečným), desátnici Pleskot Řiťku, která mezi konzervativními trpaslíky Überwaldu vzbuzuje často ještě větší pozdvižení než trol, jelikož v Überwaldu si žádný trpaslík neříká trpaslice nebo ona, a pána úředníčka Hoptama Strusku, který se ukazuje být ještě nebezpečnější než natažený Mírotvůrce. Je jasné, že jeho výlet do hor mezi vlkodlaky, upíry a trpaslíky nebude zrovna tak úplně dovolená.
Ke všemu je v Ankh-Morporku ukradena kopie Křemence-Mazance, přesné kopie toho trpasličího chleba, na kterém má být korunován trpasličí král, zabit pan Primeros, vlastník továrny na ...ehm... gumové předměty, ztratí se Angua a Karotka vyrazí ji hledat. A nově povýšený kapitán Tračník se pokouší zvládnout Městskou hlídku, která opravdu nefunguje podle jeho představ.

Jedna z nejlepších Zeměploch, které jsem četl a slyšel. Sam Elánius zde nabývá rozměrů a stylu těch největších akčních hrdinů, možná i všech dohromady, a jeho styl diplomacie je zkrátka bezvadný. A pro mě do této doby vcelku nevýrazná postava Sibyly se ukazuje také v nejlepším světle.

Žádné komentáře:

Okomentovat