pondělí 28. dubna 2014

Niccolò Machiavelli - Il Principe (Vladař)

Kniha z roku 1513, kterou by si ovšem mohli přečíst i dnešní politici, protože i když se některé věci mění, některé zůstávají stále stejné, ať už tu demokracie funguje více, či méně.

Machiavelli se na názorných případech z dějin i jeho dobových zážitcích snaží vysvětlit, jak by se správný vladař měl chovat v zemi, kterou spravuje, jak k občanům, jaká vojska by si měl pořizovat a vlastně jak si i takovou zemi získat.
Rady jsou čistě pragmatické, a některé věci jsou opravdu nadčasové, kniha je to krátká, takže pokud se hodláte stát prezidentem, knížetem, nebo třeba vůdcem s velkým F, je čas si svazek zařadit do povinné četby.


Ukázka:
Z toho soudím, že ten, kdo se chce udržet u moci, musí už předem zvážit všechny potřebné tvrdosti a povést je naráz, aby se k nim už později nemusel vracet, aby se dokázal bez nich obejít a získávat poslušnost jinak rozumnými a většině prospěšnými činy.
...
Kdo se chopí vlády z vůle a přízně lidu, musí si ji především hledět udržet. A to je snadné, neboť lid požaduje jediné - aby nebyl utlačován.
...
Tvrdím však, že vladař musí být přítelem lidu, jinak v něm nemá oporu v těžkých dobách. Spartský vládce Nabis odolal útoku Řeků a později i nájezdu římského vojska a obhájil proti nim vlast i trůn. Stačilo mu jen zneškodnit několik velmožů, jakmile se blížilo nebezpečenství. Kdyby však lid nestál na jeho straně, nebylo by mu toto opatření zdaleka stačilo. Jen ať se nikdo nepokouší toto mé tvrzení vyvracet omšelým pořekadlem Kdo staví na lidu, staví na písku . Je totiž platné pouze tehdy, když nějaký příslušník vyšších vrstev očekává, že ho lid osvobodí, začnou-li ho pronásledovat nepřátelé nebo úřady. V takovém případě se nutně musí zklamat, jako se stalo bratřím Gracchům nebo panu Giorgiovi Scalimu ve Florencii. Jiná je však situace, kdy na lid spoléhá vládce, který dobře svůj stát spravuje, je neohrožený, předvídavý a umí si v nouzi poradit a pro své plány získat občany. Ten může pevně počítat s tím, že ho lid nikdy nezklame, a pozná, že položil skutečně pevné základy.

Žádné komentáře:

Okomentovat