pondělí 28. dubna 2014

Timothy Zahn - Star Wars: The Last Command (Poslední povel)


Závěrečný díl trilogie Ruka Thrawnova. Snad v trochu barvitějším stylu, než předchozí nezáživný zápis čtenářském deníku. Jak jsem psal již u prvního dílu této trilogie, největším kamenem úrazu všech tří knížek se mi zdají především poněkud neopodstatněné a nevysvětlené dedukce velkoadmirála Thrawna. Ano, leckdo by mohl namítnout, že v Lucasově světě Síly a různých jiných specifických úkazů je všechno možné.
Místem, odkud právě odletěla letka Rogue, prostřelila útočná formace A-plánů a řev jejích motorů se jasně nesl i řídkým meziplanetárním prostorem. Než se stíhačky TIE ženoucí se ve stopách letky stačily zformovat do obranné pozice, vlétly jim A-plány do zad a spustily palbu hlava nehlava oplátkou za hvězdný křižník.
Nicméně velkoadmirál a i jiné postavy mají často taková vnuknutí, že člověku přestává rozum stát. A Síla s tím nemá co dělat, protože se všichni v obavách před šíleným mistrem jedi C'baothem raději zdržují poblíž klecí s ysalamirii, živočichy, kteří dokáží ve svém nejbližším okolí Sílu odpuzovat.
Ale jinak dostáváme z knížek právě to, proč je čteme - pokračování příběhů hlavních postav - Luka Skywalkera, rytíře jedi, který i teď stále nosí blaster, jeho sestry Lei Organy Solo, titulované svými bodyguardy jako lady Vader, jejího muže Hana Sola (choť lady Vader, nebo také Han z kmene Solo), Landa Calrissiana, kterému Impérium opětně hatí jeho skvělou podnikatelskou činnost, Chewbaccy, obrovského chlupáče a dvou droidů - skvělého R2-D2 a věčně otravného C3PO. K tomu dostáváme nádavkem pašeráka Talona Karrda, který za Sola vzal roli... jeho roli v čtvrté epizodě, a Maru Jade, ženu, která stále musí spolupracovat s Lukem Skywalkerem, ačkoliv ho musí a nechce zabít.
Samozřejmě se tu mihnou i charaktery ostatních vůdců Nové republiky.

„Letí na nás stíhačky TIE!“ štěkl kapitán ze Dvojky.
„Všem lodím — zaujměte bojové postavení,“ ozval se hrobový hlas admirála Ackbara. „Obranná formace. Vypadá to na past.“
Přes všechny nedostatky je Poslední povel rozhodně nejlepší knihou trilogie. Konec je sice trochu předpovídatelný, člověk by mohl mít výtky k hlídání potomstva manželů Solových, ale správný fanda tyhle věci hravě skousne. I mě zajímá, jak se Luke a Mara dají dohromady... ale to trochu předbíhám do jiných příběhů.
Mara Jade
obvykle znázorňovaná jako zrzka s velkýma
očima zelené barvy
„Zdá se, že jsou všechny, kapitáne,“ řekl Thrawn. Válečné lodě Rebelie za průzorem se zastavily na obvodu gravitačního kužele interdikčních křižníků.
„Všem válečným lodím: připravte se k útoku na nepřítele.“
„Ano, pane,“ zakroutil hlavou Pellaeon v němém údivu. Proti vší logice se velkoadmirál opět nezmýlil. Válečná flotila Rebelie byla tady.


Žádné komentáře:

Okomentovat