neděle 25. října 2015

Stanisław Lem - Solaris

Doporučení člověk získává různými způsoby. Když vám někdo zajímavý s podobným vkusem na sci-fi a literaturu vůbec řekne, že Solaris četl a viděl asi třikrát, není co řešit. A když to najdete namluvené Milanem Honzovičem, tak stačí už jen nasadit sluchátka.
Solaris je především psychologická kniha zasazená do sci-fi prostředí. Na výzkumnou stanici zavěšenou na orbitu nad planetou téměř zcela pokryté oceánem plazmatické konzistence, který jeví znaky inteligentního života, přilétá náš hlavní hrdina Chris. Potkává se s dalšími dvěma výzkumníky, kteří na tom rozhodně nejsou psychicky dobře. Chris je tím samozřejmě zaražen a vůbec nechápe situaci. Brzy se však na stanici objeví jeho žena - která je již několik let mrtvá. Což vnese světlo do situace jeho kolegů, ale přímo hromady otazníků okolo oceánu.
Kniha je tvořená z velké části popisy a vědeckými analýzami oceánu, historií jeho výzkumu, ale to důležité leží jinde - analýza emocí okolo smrti a opouštění vzpomínek na osoby, které nám byly blízké.

Žádné komentáře:

Okomentovat