pátek 17. června 2016

Miroslav Žamboch - Líheň 2 - Královna smrti

Konstatuji očividné: pokračování Líhně 1
Protože moje review prvního dílu bylo opravdu krátké, rozepíšu se o obou zároveň. Nebude to nejspíš o moc delší. Co je zásadní - prostě nevím, zda rozdělení na dva díly je dobré, nebo špatné, nebo ve výsledku zase dobré.
Protože první díl je bezva. Je to svižný, něco se děje, nastiňuje se něco velkého, hrozivého. Střílečky, rubačky, to co máme rádi. Jenže není konečný bez toho druhého dílu. Takže si ten druhý díl musíme přečíst, aby to dávalo smysl.
A druhý díl je prostě hrůza. Nějaká ta rubačka tu pořád je, ale vzhledem k tomu, že všechny hlavní postavy dostávají do vínku tak trochu nadlidské schopnosti, už to není náhle úplně ono. A protože autorovi zřejmě přijde sledování grafů a popis matic jako zábava, vzhledem k jeho studiu se není čemu divit, máme tady popis jakýchsi bizarních závislostí M-pole a příběhu a postav a všechno to dohromady dává jakýs taký smysl, nicméně co je zábavné při měření v laboratoři, není tak úplně zábavné pro akční sci-fi. Ale může to být jen můj názor, mě bavilo spíš sledovat barvy krystalků a vůni, každý máme z té vysoké nějakou jinou libůstku.
Tudíž hodnocení - první díl dobrý, ale bez konce, druhý díl konec, ale strašný.

Žádné komentáře:

Okomentovat