úterý 4. května 2021

Koronavirové deníky 26. - Samotesty

I z grafu nově prokázaných onemocnění je vidět, že sjíždíme ze čtvrté covid vlny, a tak se Česko osměluje pomalu rozvolňovat. Společností cloumají navíc otřesy výbuchů z Vrbětic, dohadování se, zda je prezident Zeman ruským agentem (hlavně dohady zda vědomě, či nevědomě). Dalo by se očekávat, že s majitelem Agrofertu se třese premiérské křeslo, ale už asi ustál i horší věci, takže do voleb se toho asi moc zázračného nestane.

zdroj mzcr

To, že rozvolňování probíhá velmi prapodivně asi není překvapením. Omezování probíhalo zrovna tak, a všichni víme, že asymetrie je věc, které je třeba se vyvarovat.

Sice si stále nemůžeme koupit oblečení a boty, ale už můžeme navštívit kadeřníka! Jaký rozdíl je mezi osaháváním umělé kožešiny od té přírodní z hlediska hygienického? Jsem pouhý laik lékárník, tak tomu nerozumím.
Protože i ta návštěva kadeřníka skrývá svá rizika, mluvilo se již od počátku o tom, že bude nutný test. Což opravdu logické je, kdo se otestuje a zjistí, že je pozitivní a tudíž nebezpečný pro své okolí, separuje se a ochrání společnost, vlasy přeci mohou počkat.
Jenže potvrzení o tom, že jste skutečně absolvoval test, vám nemusí dodat jen certifikovaná laboratoř, ale dá vám ho i váš zaměstnavatel, případě škola, do které docházíte, protože i tam se musíte samotestovat. Takový antigenní test vám poskytuje vstupenku do téměř normálního světa služeb na 72 hodin, případně si ho můžete nechat udělat i v certifikované laboratoři. Nebo si můžete v laboratoři nechat udělat PCR test, který vás zřejmě ochrání na celý týden.

Proč o tom píšu? Kromě prazvláštnosti dlouhotrvající ochrany PCR testu prostě nevěřím, že by nikdo nefalšoval testování na pracovišti. Nevím jestli jste se už všichni testovali (návod na jeden z testů), ale vytvořit test s negativním výsledkem je jednodušší, než se případně otestovat správně. Nebo ještě jednodušeji vytvořit potvrzení od zaměstnavatele, že se v pořádku testuji. A to ještě za předpokladu, že se kadeřnice bude vůbec namáhat to evidovat.

A ano, tvrdím, že spousta lidí bude lhát, protože spousta lidí nevěří vládě, která častěji lže než nelže. Vládě, která je omezuje a stojí všem službám a obchodům na krku tak strašně dlouho, zatímco zvýhodňuje e-shopy. Nebo posílá miliardy někam za hranice skrze malé firmičky vedené bílými koníky.

Mimochodem zahrádky hospod se otevírají snad za 14 dní... V praxi je otevřelo teplo a slunce, jako každý rok.


Žádné komentáře:

Okomentovat