čtvrtek 6. února 2014

Svatopluk Čech - Pravý výlet pana Broučka do Měsíce

Další knížka z e-knihovny, kterou si můžete stáhnout také docela zdarma. I když téma již dnes není nějak aktuální, pobaví.
Tedy příběh o tom, jak se nešťastný majitel jednoho pražského domu, ctihodný Matěj Brouček, po návštěvě oblíbeného restauračního zařízení nedopatřením na Měsíci ocitne, a jak je společenstvím zde žijícím přímo zděšen.
Ačkoliv je Měsíc domovem mnoha Čechů, na celém Měsíci není možno dostati se k hltu piva, ale dokonce ani ke kusu řádné stravy. Navíc společnost zde žijící se věnuje jen umění, a každý je malíř, básník, hudebník, či jiný umělec, a pokud není umělec tak je to kritik anebo mecenáš. Jiných povolání Měsíc nezná. Poctivý pan domácí tam tudíž pochopení nedojde, a celým tím zařízením je, po zkušenostech s jedním svým pražským nájemníkem, který se snaží živiti malbou, patřičně zděšen.
Satirická povídka si utahuje jak z intelektuálství pana Broučka, tak z horlivých umělců měsíčňanů. Sám nedokážu posoudit, nakolik bylo nadsazeno dílo v době svého vzniku, ale když se nad tím člověk zamyslí, najde zlomky, které zapadnou i do dnešního života, byť umělci dneska zdaleka nejsou takovými ikonami, a vnímání umění není (aspoň v mém okolí) tak idealizováno.

Ukázka na wikisource

Žádné komentáře:

Okomentovat