sobota 16. srpna 2014

Sergej Lukjaněnko - Sumerečnyj dozor (Šerá hlídka)


Třetí díl knih o světě Jiných, kde se utkává Noční hlídka s Denní hlídkou, v jejichž řadách se odvážní muži a ženy snaží bojovat za Světlo a Tmu. Jenže ono to není tak jednoduché, a na jistou férovost souboje dohlíží Inkvizice (po jistém incidentu sídlící v Praze), která má za úkol udržovat rovnováhu. A taky aby neúnavní souputníci nezničili během vleklého souboje planetu.
Třetí díl série je určitě doposud nejsvižnější a nejakčnější. Hlavním hrdinou je opětně Anton a prozkoumáme jeho vnitřní pochody a úvahy. Podíváme se do hlubokých vrstev šera, kde podnikneme lov na čarodějnici. Zkrátka čeká nás leccos zajímavého.
Co knihu trochu sráží jsou možná fantasy úvahy o Rusku, což je vzhledem k tomu, co se dnes děje na jeho hranicích i docela zajímavé, úryvky punkových ruských kapel jsem tentokrát rovnou přeskakoval (však Anton stejně vždycky shrne, jaký pocit v něm skladba zanechala), a pak prostě ten konec, který jsem já nebyl s to pobrat... Teď nechci znít namyšleně, ale když čtenář (jakýkoliv) nepochopí pointu závěru celého příběhu, je něco špatně, ne? Ale i přes tohle všechno je Šerá hlídka rozhodně díl, který stál za to od začátku do konce (i když zpětně ohlédnuvší se čtenář najde poněkud zmatený příběh).

Žádné komentáře:

Okomentovat