pondělí 1. prosince 2014

Henry Rider Haggard - King Solomon's Mines

Důvodem k přečtení této knihy bylo shlédnutí filmu Liga výjimečných před velmi dlouhou dobou. Ačkoliv tento snímek je vcelku nezáživné béčko, svedení několika velmi zajímavých literárních postav různých autorů je dle mého nápad docela dobrý, a knihy, ve kterých vystupují jednotliví hrdinové jsou také kvalitní. Už v době shlédnutí Ligy výjimečných jsem všechna jména tak nějak povědomě znal, až na jedinou výjimku. A tou bylo jméno hlavního hrdiny, Allana Quatermaina. Pokud jste na tom stejně jako já ještě do nedávna, vězte, že do Ligy výjimečných přišel právě z této knihy.
Allan Quatermain je bílý lovec slonů, v docela pokročilém věku vzhledem k nebezpečnému zaměstnání, za kterým jednou přijdou dva gentlemani - sir Henry Curtis a kapitán Good, s žádostí o pomoc s nalezením bratra sira Curtise. Qutermain, který je zároveň posledním bělochem, který ztraceného viděl, jim vylíčí, že pan bratr se vydal před dlouhou dobou na výpravu za nalezením diamantových dolů krále Šalamouna. Sir Curtis vyzve Quatermaina, aby je při hledání jeho bratra vedl a určil si cenu za své služby sám. Allan po důkladném uvážení, jelikož si je vcelku jist, že během výpravy přijdou pravděpodobně všichni o život, že pokud se z konta sira Curtise bude po čas jeho studií platit určitá částka Quatermainovu synovi, oba gentlemany na této výpravě doprovodí.
Ačkoliv jsem knihu četl v angličtině (pozor na některá slova z afrikánštiny a střední angličtiny), jako taková byla dobře přeložitelná (pro mě) a opravdu dobrodružná - není divu, že se v roce svého vydání - 1885 - stala bestsellerem.
Pokud si chcete knihu také přečíst, je volně ke stažení na stránkách projektu Guttenberg.

Žádné komentáře:

Okomentovat