středa 17. května 2017

Pět brazilských novel

Obsahuje novely:
Dál-dál a dál - João Guimarães Rosa
Okamžik pro hvězdu - Clarice Lispector
Retábl svaté Joany Caroliny - Osman Lins
Hříchy kmene - José J. Veiga
Paprika, Perus a Hezoun - João Antônio



Už před nějakou dobou vylovená knížky z knihovničky na rozebrání. A poprvé to byl tedy strašný přehmat. Knížka mě nalákala totiž hlavně tím, že je z edice Klubu čtenářů Odeon stejně jako Na hranici zákona. Jenže - nesuď knihu podle přebalu.
Z pěti novel se mi vlastně líbila jen jedna - Hřichy kmene - která se odehrává tak trochu v budoucnosti a je v ní popisován nástup totalitního režimu. Celé je to takové postapo, jsou tam úplně neznámá zvířátka a věci. Docela zábava. Na absolutně druhém konci stojí Okamžik pro hvězdu, kde se autorka rozpatlává na dobrých deseti stránkách o tom, že napsat takovou povídku není žádná legrace, pořádná námaha a bla bla. Jestliže si to po sobě četla, nedivím se tomu, já měl orosené čelo než jsem začal přeskakovat stránky k aspoň nějakému příběhu. A ten taky nestál za moc.
Dál-dál a dál byla docela v pohodě, i když vlastně jde o příběh rasistky, který si vzal bývalou nevětstku, Paprika, Perus a Hezoun je povídka o hráčích kulečníku o prachy a Retábl svate Joany Caroliny byl zmatený a rozvleklý.
Rozhodně nelámu hůl nad neznámými věcmi, ale tady to byl rozhodně přehmat.

Žádné komentáře:

Okomentovat