pondělí 10. července 2017

Ed McBain - The Con Man (Profesionál)


Možná byste tomu ani nevěřili, ale mám tu další knížku z knihovničky na rozebrání. Začíná vám vrtat, jestli si domů neberu vždycky všechno, co tam najdu, co? Neberu, ale není to lehké, odolávat pokušení.
V každém případě tuhle jdu, navštěvuji rodné město kvůli nějaké návštěvě úřadu, a přijdu do knihovny a tam čekají dva McBaini. Sbalil jsem je oba. Tenhle má na zadní straně napsáno, že je to "první kniha klasika drsné školy", jenže ze série 87. revíru (kam patří i Která stála za vraždu? a Dej mládencům ruku jako lopatu) je to kniha čtvrtá. Takže Carellu už bolí rány od revolveru a Havilland ještě žije. Kling je pořád zelenáč, to se ví.
V této knize řeší 87. okrsek dva případy. Detektiv Brown hledá podvodníka, který používá všechny vousaté finty od falešných diamantů po požehnanou pětidolarovku. Což mu nedá spát, protože Brown je asi nejpopudlivější policajt na oddělení. Steve Carella dostal na starost utopence. Utopenec dřív bývala dívka, která odjela z domova do velkého města a o 4 měsíce později ji našli vyplavenou s vytetovaným srdíčkem na ruce, ve kterém byla vytetovaná tři písmena: MAC. Brown se mračí, protože podvodník ne a ne se objevit, jenže Carellovi zanedlouho vyplave druhý utopenec s vytetovaným srdcem...
Skladný tenký paperback si se mnou zajel na KVIFF, kde se na něj dostalo až ve vlaku nazpátek, jenže cesta byla dlouhá a tramvaj se vlekla, tak netrvalo dlouho a během dlouhé nedělní směny podlehl i on. Zvláště závěrečná honička stojí za to. Zapojí  se do ní také Carellova krásná a milá žena Teddy, která bohužel nemá dar sluchu a řeči - vážně, to je postava, kterou si musíte zamilovat, křehká a krásná, takže trnete, aby se náhodou nestalo něco... nechci prozrazovat. Posledních pár stránek bude na jeden dech, věřte.

Žádné komentáře:

Okomentovat