čtvrtek 6. července 2017

Mario Puzo - Fools Die (Blázni umírají)

Las Vegas - město uprostřed pouště, jehož domy ověnčené neony se šplhají k noční obloze jako čerstvě zaseté pole. Deštěm jsou hráči nejen z Ameriky, ale z celého světa, kteří sem přijíždějí pokoušet štěstěnu. Jenže procenta hrají proti nim - kasíno vždy nakonec vyhraje.
U jednoho ze stolů sedí čtveřice hráčů. Jsou to tři muži a jedna žena. Cully, přezdívaný počtář, zasmušilý Jordan, "Divoch" Merlyn a Diana, která je kasínem zaměstnaná jako volavka, aby přitáhla hráče ke stolům. Čtveřici pojí zvláštní přátelství, které vzniklo během tří týdnů. Muži na sobě mají stejné bundy, ušité přesně pro hráče v kasinech. Čtveřice popíjí jako každý jiný večer kávu a pak se ještě rozejdou utkat se se štěstěnou a pustit kasínu žilou. Ten večer má Jordan štěstí. Vyhrává balík. Kamarádi ho odvádí na pokoj, aby se prospal a zítra letěl s výhrou domů. Nemůže usnout. Vstává, jde ke stolu, kde se hraje baccarat a ještě jednou pokouší štěstí. I tentokrát se mu daří. Vyhrává tolik peněz, že sám ředitel hotelu sestoupí dolů do haly. Jordan vyhrává v poslední hře tolik, že si může odvézt z Vegas přes 200 tisíc dolarů. Ředitele kasína to nechává v klidu. Ví, že hráč jako Jordan se vždycky vrátí a peníze prohraje. Procenta jsou neúprosná a kasíno vždycky vyhrává. Jenže Jordan vynese velké eso. Snad je to jediná cesta, jak kasíno nikdy své peníze nemůže získat zpět...
Kniha se však točí především okolo Merlyna. Spisovatele, úředníčka při vojenské správě, který se snaží napsat svůj román a vydat bestseller. Jeho život však není nejsnadnější, a tak ho Cully, který zůstal ve Vegas a povýšil na asistenta ředitele kasína, musí tahat z bryndy. Příběh skáče z New Yorku do Vegas, ale také Hollywoodu a seznámí čtenáře s fungováním filmového byznysu.
Ostatně jako vždycky bezvadná kniha od Puza (teda, četl jsem už tři). Někomu může nevyhovovat, že se věnuje tolika tématům a neustále odbočuje k jiným příběhům, ale zrovna mě se tohle na ní líbilo nejvíce.

Žádné komentáře:

Okomentovat