neděle 29. dubna 2018

Tenerife

Výlet na Sicílii, který jsme podnikli s tátou přes dvěma roky, způsobil, že všechny ostrovy mi připadají jako naprosto lákavé destinace. Možná je to kvůli tomu, že je člověk hypoteticky schopný je objet a tím "poznat celé" - vím jak moc nadnesené to je.
Protože na Tenerife momentálně bydlí kvůli práci můj kamarád, byl výběr zúžen, na cestu místo táty vybráni dva jiní kamarádi a Velikonoce jsme strávili na jednom z Kanárských ostrovů - Tenerife.


 

Cesta - London, Stansted - již nikdy více


i takhle se dá nocovat na Stanstedském letišti
Nelétám vůbec často a zkušenosti tedy nabírám velmi pomalu. Ale jedno teď už vím - už nikdy, nikdy, nikdy nechci být 6 hodin na Stanstedu. Tam jsme s Ryanairem přestupovali na cestě z Prahy. Britské počasí, spolu s téměř uzavřeným letištěm, kde čeká spousta dalších lidí, ale nejsou pro ně žádné čekárny, vytvořily zážitek, který nás zdeptal na první den a půl dovolené.
Příště asi budu opravdu více rozmýšlet letenky, zda ušetření pár tisíc není příliš drahé. Na druhou stranu je to malé dobrodružství za málo peněz.


Doprava na ostrově


Půjčení auta mi zkrátka přijde pro tento typ dovolené jako ideální. Půjčovali jsme u Cicar a asi mohu jen vřele doporučit. Od Luboše jsme dostali tak dobrou recenzi, že jsem mu ani nechtěl věřit. Na 7 dní jsme si auto půjčili za asi 4500 Kč, ještě jsme na pobočce domluvili, že vrátíme auto až v noci (ve 4 ráno, kvůli odletu), což bylo o dobrých 6 hodin více oproti smlouvě uzavřené přes internet. Žádný problém, tady je otevřená roleta, zaparkujete auto a klíčky nám hodíte sem na zem. Žádný příplatek. Ke všemu jsme autíčku trochu odřeli nárazník a ani se nenamáhali cokoliv řešit. Auto byl téměř nový Fiat Tipo.
Takže plný počet bodů.
Španělsko nám dalo trochu zabrat pro nás trochu zvláštními kruhovými objezdy. Jinak provoz v pohodě, klidný, přehledný. Možná je to i tím, že je tu hodně turistů.
Benzín je super levný (okolo 0,9€/l).


Tenerife je o dost menší než Sicílie. Když jsme zpočátku bydleli na úplně jižním konci ostrova, tak nám trvalo autem zhruba hodinu a čtvrt dostat se do Puerto de la Cruz za Lubošem a Hankou. Asi se nebudu rozepisovat o všem, co jsme viděli. Navštívili jsme Siam Park - také vřele doporučujeme, ale hlavně jsme vylezli na nejvyšší horu Španělska! A protože zjistit info o tomto výletu nebylo úplně lehké, rozepíšu se vám tu trochu více - snad to někdo časem docení.

Pico del Teide


Nejvyšší horu Španělska, která se jako skoro náhodou ocitla na tomhle malém ostrově, si vychutnáte téměř z celého ostrova. Se svými 3718 metry je to totiž kopec jako kráva. Musím přiznat, že jsem byl dost nervózní. Takhle vysoko jsem se zkrátka ještě nikdy nešplhal a i když nejsem úplná lemra, nechtěl jsem celou situaci podcenit. Nakonec se ukázalo, že jsme vybavení a i celý výlet naplánovali tak akorát.
Celou naši trasu si můžete prohlédnout tady na mapách. Největší strach jsme měli z vykradení auta, ale parkovali jsme u jedné restaurace (viz. mapy) a druhý den jsme se vrátili k nedotknutému autu. První den jsme přijeli asi ve dvě hodiny odpoledne. Pálilo sluníčko, takže jsme ze začátku šli jen v tričkách, ovšem brzy došlo na bundy kvůli větru. Okolo sedmé jsme se doškrábali k Refugio Altavista, kde jsme přespávali. Aby jste totiž mohli navštívit vrchol sopky, je nutné si rezervovat povolení k výstupu. Pokud ale přespíte tady, máte povolení v rámci pobytu. Na chatě na vás čeká postýlka (rozvrzaná palanda) s teplou dekou a polštářem. Tekoucí voda (nepitná, žádná sprcha), nádobí, plotýnka, mikrovlnka, rychlovarná konvice. Veškerý odpad si musíte sami odnést. Pro movité je tu automat za kafe (3€ za kelímek).
Ráno jsme vstali asi ve 4 a s čelovkami se začali škrábat na vrchol. Teplota 28.3. byla -2°C. Naštěstí oproti dni téměř nefoukalo. Já stihl přes noc zregenerovat a tak dobytí vrcholu byla sice fuška, ale zdaleka ne taková jako předchozí den. Východ slunce jsme stihli.
Takže už "jen" cesta k autu. Ta byla nekonečná. Poslední úsek od Mt. Bianco přes polopoušť k parkovišti jsme si z minulého dne téměř nepamatovali, ale téměř jsme na něm vyplivli duši. Odměnou nám ale bylo nevykradené auto, pročež se domnívám, že se delší cesta vyplatila.

Agua


Celodenní výlet autem na Hančino doporučení. Kdo rád kroutí volantem, bude nadšený. Trasu jsem opětně hodil na mapy, tak se můžete podívat, jak se tam jede. Odměnou vám budou opravdu kýčovité výhledy z vyznačených vyhlídek. S trochou odvahy se dá zastavit na více místech a kochat. Kdo má kliku, zvládne se vykoupat na plážích u Benijo - my ji bohužel neměli a koupání bylo zakázáno kvůli obrovským vlnám. Místo toho jsme si ve zdejší restauraci dali skvělou paellu.


Musím připustit, že málo příležitostí ke koupání mě vcelku zarazilo. Celý náš pobyt bych zevšeobecnil na Buď foukalo nebo jsme šli do kopce. Za celý týden nezapršelo. Jeden den přišla calima - vítr ze Sahary. Dusno, snížená viditelnost - naštěstí jsme tomu utekli právě na Pico del Teide. Bylo také o dost chladněji, než jsem myslel, že bude - hlavně pocitově kvůli větru. Což na druhou stranu může snadno nahrát na spáleniny ze sluníčka. Ale za celou dobu nás nepotkala žádná větší kalamita a Kanárské ostrovy asi zkusím navštívit ještě někdy.

Žádné komentáře:

Okomentovat