pátek 11. září 2020

Rozjímání nad švédskými stoly

Snad se nenajde člověk, který by tento rozšířený typ stravování neznal. Strávník je uveden do místnosti, kde si naprosto švédsky může sestavit vlastní jídlo sám. S tímto úkonem se každý musí vyrovnat sám, samozřejmě při zachování společenských a hygienických pravidel.
Pro mě je vždycky radost ochutnat aspoň na kousku talířku něco úplně nového, byť stejně skončím u toho, že hlavní část tráveniny stejně tvoří jídla, která znám a mám rád. Ovšem neméně zajímavé jsou způsoby, jak se se sběrem potravy potýkají ostatní strávníci.

Na naší nedávné dovolené jsem si všimnul experimentátorů, kteří se snaží objevit nové chutě a kombinace. Člověk tak nějak tuší, že guláš bude skvěle chutnat s knedlíkem, případně se najdou fandové kolínek, v čase nutnosti se dá dotlačit i s rýží. Nicméně švédské stoly vám dají prostor a možnosti vyzkoušet si ho se sýrovou kuličkou, nebo tuňákovým quichem. Pozor, nespleťte si experimentátora s německým důchodcem. Zatímco experimentátor nové chutě teprve zkouší, zkušení turisté z SRN už si pro tyto chutě jdou cíleně. Jejich kombinace někdy dávají udivit natolik, že člověk pochybuje, zda se skutečně jedná o sousední zemi, nebo zda se jejich planeta vyskytuje aspoň ve stejné sluneční soustavě.
V krajině české se můžeme snadno setkat s těmi šetřivými, kteří jako syslíci či křečci plní svoje lícní torby a břicha dostatkem zásob do další sklizně, nosící plné talířky od bufetu ke stolku a vršící pyramidu těch prázdných. Stejně tak nikoho znalého českých poměrů neudiví ani vcelku elegantní dáma balící řízek s chlebem do kapesníku, strkajíc ho následně nenápadně do kabelky, jelikož věrna zásadě jísti častěji malé porce si nehodlá zničit nárazovým obžerstvím postavu.
Naopak protipólem jsou tu fitness modelky, které si paradoxně z nepřeberného množství nemohou vybrat. Vysloveně mě pobavil páreček dvou takových, které stály u salátového stolku a očividně si trápily hlavičky složitými výpočty kalorických tabulek. Stály příliš dlouho.
Moje normálně klidná, hodná a trpělivá žena je obě rozhodným způsobem Jirky Šlégra odstrčila s výrazem Uhni vyžle, nebo tě sežeru! a s hroší neochvějností si začala plnit talířek vitamíny pro doposud nenarozený plod naší lásky. Obě křehotinky musely uskočit podruhé, když se moje milovaná miniplanetka otočila a zamířila si to rychlostí komety zpět k našemu stolku s výrazem čisté radosti.

Vůbec se zdá, že si Švédsko moje žena během těhotenství zamilovala. Další dovolená musí prý zahrnovat návštěvu domu IKEA.



Žádné komentáře:

Okomentovat