sobota 11. února 2017

Arthur C. Clarke - A Fall of Moondust (Měsíční prach)


Zase jedno scifíčko, který jsem si tak porůznu poslechl na cestách. Načetl ho bobeš41, který si dal tu práci a přidal do knihy spoustu hudbu (většinou Jean Michel Jarré), a maličko upravil i hlasy (většinou změna směru, např. při telefonování slyšíte jednoho volajícího zprava, druhého zleva) a přidal menší zvukové efekty. Kniha tak více připomíná rozhlasovou hru. Na můj vkus mohlo být méně hudby, protože poslouchám knížku a ne futuristické elektro, které se navíc často opakuje, ale to už je samozřejmě na vkusu každého posluchače.
Román se věnuje katastrofě měsíčního plavidla Serené, které se propadne do prachu někde v Moři Žízně. Především pak situaci na palubě potopené lodi v neznámých podmínkách a posléze i záchranným operacím.
Knížka je z předmětu poněkud málo výpravná a nepříliš akční, i když to možná způsobuje i zpracování, takže jsem kolikrát neměl tu chuť hledat ztracenou pozici při chybě mého přehrávače. Nicméně A. C. Clark uskutečnil několik vcelku dobrých predikcí, vzhledem k tomu, že jej napsal už v roce 1961. To takový Żuławski neměl takové štěstí, ale tam je ta propast času daleko větší.

Žádné komentáře:

Okomentovat