pondělí 28. prosince 2020

Koronavirové deníky 20. - Ať trpí všichni!

V zemi mezi devíti horami, zavlažována sedmi řekami ležela krásná země. Zemi obýval národ schopných lidí, kterým se i přes všechny nepřízně vcelku dařilo. Do země však z ciziny přitáhla šedá mračna choroby. I hrozilo, že starší občané schopného národa budou v ohrožení, stejně tak i jako mladší, kteří měli během dlouhé a vleklé choroby zestárnout.
Učenci národa dlouho bádali, až vybádali, že lidé se nesmí potkávat a stýkat. Šli za vládnoucí radou, aby rada učinila opatření, aby národ před chorobou zachránili.

"Na vědomí se dává, že malé obchody budou zavřené, aby se lidi nemohli potkávat. Ty velké obchody s potravinami však necháme otevřené, protože lidi musí jíst. Ale dovnitř může jen omezený počet, aby se jich uvnitř nepotkalo příliš."

Opatření nepřišlo mnoho lidem rozumné - však do malého obchodu se přeci nevejde ani ten omezený počet lidí, rozhodně se tam za den nepotká tolik lidí, co ve velkém obchodě. Malí obchodníci si stěžovali ministru obchodu. Tomu nezbylo nic jiného, než předat poselství panovníkovi.

"Pane, přišli za mnou malí obchodníci, že trpí."
"To mi neříkáte nic nového. Všichni trpí, máme tu tu chorobu. Já za to nemožem."
"Ale oni trpí, protože opatření nejsou spravedlivá. Oni prodávat nemohou, ale velcí obchodníci mohou. V opatřeních rady není logika."
"No to je pravda, že trpí. Tak viete čo? Ať trpí všichni, to bude spravedlivé," rozhodl panovník. "Zakazujem velkým obchodníkom prodávat zboží malých obchodníkov."
"Ale pane," ozval se jeden z rady, "to znamená, že si lidé nebudou moci koupit dopisní obálky, aby napsali příbuzným."
"To znamená, že si nikde nemohou koupit nové hrnce na vaření."
"A podpalovač do krbů? Vždyť je zima."
"Nikde nekoupí ani žádné oblečení? Co malé děti, které rostou jako z vody?"
"To všichni vydrží. Vždyť to sami chceli, aby netrpěli sami. Tak budou trpět i lidé, kteří o to ani nežádali. Neumím si představit větší spravedlivosť. A keby niekto niečo potreboval, može si to objednat cez internet."
"Ale pane, to znamená, že se všichni potkají na poště, a že pošťáci budou muset navštívit více lidí."
Panovník jen pochmurně zakýval.
"Pane," zažadonila jedna žena z rady, "to si nebudou lidé moci koupit ani květiny?"
Žádný z panovník nemá srdce jenom z kamene. I zde se ustrnulo, a kdesi kolem aorty maličko změklo.
"Dobre, květinky zostavají otvorené."

Žádné komentáře:

Okomentovat