pátek 22. ledna 2021

Koronavirové deníky 21. - Respirátor is the new rouška

Kéž by měli politici velké uši proto, aby mohli lépe naslouchati národu svému. Když se člověk však rozhlédne, je jasné, že kvůli tomu to není.

Myslím, že chuť dodržovat nová a nová nařízení spíše klesá - to člověk vidí jak okolo sebe, tak i z novinových článků. Ono není divu, pokud jste byli podnikatelé v zasaženém odvětví (a v tuhle dobu je podle mě nezasažených odvětví poměrně málo), podnik vám stojí, účty běží a od státu (pokud vůbec) vám přijde tak směšná částka, že vám nestačí ani na živobytí.  Veškerá zásobní vata je už ta tam.

Co se tedy asi děje? Podnikatelé, donucení okolnostmi, aby měli z čeho žít a platit půjčky, tu činnost začínají provozovat zákazům navzdory. Dá se polemizovat o touze vykazovat tržby státu a platit z příjmů daně, když se stát ukázal být takovým hospodářem, jakým je v dnešních dnech.

V lékárnách se prudce zvedla poptávka po Bepanthenu Plus. Většině z vás to asi moc neřekne, ale je to nejlepší mastička "na tetování". Nevšiml jsem si, že by tatéři dostali výjimku ze zákona.

Běžky

Napadl sníh, a národ schopných lidí se rozhodl, že je čas na sport. Během běžné, podařené zimy, by se pravděpodobně lidé rozjeli na zasněžené sjezdovky. Část lidí, kteří zimu nemilují, by asi zalezlo do bazénů, saun, fitek atd. Jenže to všechno je zavřené - přičemž obzvláště u těch sjezdovek to hlava prostě nemůže pobrat. Určitě existuje riziko nákazy u vleku. Ale v porovnání s neustále narvanými supermarkety (dodržování rozestupů 2 metry je skutečně směšně utopické, všichni víme, jak to vypadá v praxi) opravdu nevidím problém - počet permanentek omezený, ty koupené on-line, na vlek pouze ve skupinkách, povinné roušky, masky, šály přes ústa. Většinu doby se člověk pohybuje v rukavicích a ve chvíli, kdy se k vám jiný lyžař přiřítí na blíž než 2 metry, jedná se většinou o méně příjemné situace.
V každém případě to všechno nejde, takže všichni vyrazili na běžky. Reakce vlády? Na horách je moc lidí, budeme to asi muset zakázat...

Respirátory

Je potřeba přitvrdit, i když už nevíme v čem, tak nějakou bystrou hlavičku napadlo, že by mohly být povinné respirátory. Také se přemýšlí o tom, že pětistupňový PES je málo a zařídíme si šestistupňového. Každej malej kluk ví, že čím víc koleček má bicykl vzadu, tím je lepší, ale o tom se radši šířit nebudu.
Stačily dva dny na to, aby se u nás v lékárně veškeré respirátory vyprodaly. Ony na skladech ještě nějaké budou, ale teď můj náhled na problematiku, proč mi to nepřijde jako šťastný nápad.

  • Cena - u nás stojí respirátor asi 70 Kč. Což je min. 3x více než rouška, která se spoustě lidem zdá drahá. Skončí to vcelku jasně - respirátor, který se má používat max. 6-8 hodin pojede v kapsičkách několik dní. Funkčnost diskutovatelná.
    Dnes byla u nás v lékárně paní, která měla respirátor bez jedné gumičky... Na obličeji držel silou vůle, procento ochrany ostatních nízké, ochrana vlastní osoby téměř žádná (když si ho co chvíli musela otlapkávat, aby jí nespadl).
  • Recyklace - rouška je opravdu jen kus hadru s gumičkami - ty látkové se dají vyprat. Na některých lékárnách sterilizujeme respirátory v autoklávech, ale domácí sterilizace v troubě je jako z Kuchyňského institutu Jirky Babicy.
  • Náročnost - nechci se vytahovat, ale z mého nejčastějšího kolektivu čítající 5 lidí (průměrný věk je asi okolo 35 let) jsem jediný, kdo udýchá celou dvanáctihodinovou směnu (tzn. takových 10 hodin čistého času) v respirátoru. Většina lidí si nám hlasitě stěžuje, jak se jim špatně dýchá i v roušce, v respirátoru je to mnohem horší.
  • Děti a lidé s menším obličejem - jsem si téměř jistý, že jsem osobně ještě žádný dětský respirátor neviděl. Teď jsem viděl jednu slečnu s menší hlavinkou a respirátor měla jak krmicí vak pro koně.
  • Nosy - je to marný, je to marný, někoho ani respirátor neodradí od toho, nosit ochranu pod nosem. Navíc se s tím hůř dýchá, takže to k tomu určitě víc svádí.

Teď abych byl objektivní, jsou tu i některá výrazná pozitiva.

  • Výhled a oči - nechci generalizovat, ale když skloním hlavu s rouškou, tak dostanu do zorného pole takovou modrou lištu. Nosím raději respirátor, protože lépe vidím, když se skláním. Taky si téměř nikdy nefoukám do očí. Nejsem si jistý, jestli by nevyhovoval více lidem s brýlemi.
  • Kvalita - podle mě málo zmiňovaná věc i co se roušek týče - není absolutně žádná kontrola, kolik kapének projde přes ty samodomo vyráběné roušky. Ten respirátor přeci jen nějakou kvalitu poskytne, troufám si říct, že i starej respirátor ochrání víc než leckterá nová rouška (za předpokladu, že si to člověk zvládne správně nasadit).

 Jenže o tom stejně nemá moc valnou cenu se bavit. U nás v domě jsem s ochrannou dýchacích cest už dobrý měsíc neviděl nikoho jiného kromě mě a ženy. Usuzuji, že chuť nosit cokoliv je nízká všude.

Nutno říci, že na běžkách jsem ve stopě našel několik roušek zaježděných do sněhu. Tak třeba jsem jenom pesimista.

Žádné komentáře:

Okomentovat