sobota 11. července 2015

Pelham Grenville Wodehouse - Much obliged, Jeeves (Vřelé díky, Jeevesi)


Je-li vaší oblíbenou knihou Jirotkův Saturnin, což by nemělo být tak vzácné, knihy P. G. Wodehouse by se vám měli líbit stejnou měrou. Literární kritici jsou toho názoru, že Jirotka si k Wodehousovi přišel pro notnou dávku inspirace. Wodehousovu hlavní dvojici tvoří mladý pan Wooster a jeho sluha Jeeves. Stejně jako Saturnin je Jeeves dokonalý prototyp společníka a řešitele společenských nesnází svého pána, přičemž jeho metody jsou velmi ortodoxní, propracované a téměř nezjistitelné. Nachází se vždy ve správný čas na správném místě, případně přichází i se správným nápadem.
Rozdílem oproti Jirotkovi je podle mého názoru Bertram Wooster. I tentokrát sledujeme příběh popisovaný jeho osobou, ale oproti panu Oulickému je to většinou Wooster, který vyhledává a způsobuje problémy - ačkoliv se stane, že je v tom i celkem nevinně, rozhodně se nejedná o osůbku zmítanou osudem sem a tam, jako je tomu v českém podání. Bertie se rád napije, rád se baví a vyhýbá se svazku manželskému jako čert svěcené vodě. A že na něj ženské letí jak vosy na nahnilé ovoce.
Pro milovníky Saturnina jde podle mě o jasnou volbu, ostatně si myslím, že jde o čtení téměř pro každého. Navíc P. G. Wodehouse napsal několik pokračování, takže se nemusíte bát, že byste se pak octli bez přídavku.

Žádné komentáře:

Okomentovat