neděle 26. července 2015

Will Bryant - Blue Russell (Na hranici zákona)


Tak máme v knihovně malou poličku s knížkami na rozebrání. Taková knihovnička samozřejmě přitahuje knihomoly, a je zajímavá vším, co se na ní může vyskytnout - jednou tu například bylo pět různých vydání Tří mušketýrů. Z knihovničky jednou za čas zmizí všechny knížky, což považuji za hnusnou věc, protože nečekám od nikoho, kdo vybere tři regály knížek naráz, že by je všechny četl. Takže když jdu okolo, připadám si, že nějakou knížku vlastně zachraňuji, když ji vezmu.
Tahle knížka mě zaujala tím, že měla jen jedinou známku nějakého poškození - zřejmě někomu spadla z ruky na jeden roh, který byl maličko ohnutý. Jinak si myslím, knihu přede mnou nikdo nečetl, jelikož stránky byly doposud slepené po ořízce. A popravdě si myslím, že jsem ještě nikdy neměl šťastnější ruku.

Příběh knihy se odehrává ve Spojených státech, ve stejném roce kdy "Cassidy udělal ten vlak ve Wilcoxu". Brzy se v kovářské dílně potkáme s hlavním hrdinou Bluem, který pracuje u svého strýce jako kovář a mechanik, k čemuž má vlohy, nadání a píli. Se strýcem si ale brzy vjedou do vlasů a Blue zmlácený utíká před zákonem v domnění, že svého strýce zabil. Kdesi po proudu řeky ho na břeh vytahuje mrzák Packy. Po nějakých tuláckých peripetiích Packy objevuje u Bluea jeho technický talent a zaučí ho do svého umění - otevírání trezorů. Ukazuje se, že Blue má pro tuhle věc ještě větší vlohy než pro kovařinu. Jejich loupeže jsou čisté a obejdou se bez střelných zbraní, dokud se Blueovi neozve jeho bratr, který přepadává vlaky. Ve vlaku, který se chystají přepadnout je trezor NEPŘEMOŽITELNÝ, velká ocelová bestie se třemi dveřmi a časovým zámkem. Blue přijme výzvu tohoto oříšku i přes námitky svého partnera.
Vzhledem k tomu, že tu knížku někdo odložil, aniž by ji četl, čekal jsem nějaké brakové béčko, vhodné pro cestování do Karlových Varů a do vlaku. I přesto, že to ve výsledku brak je, jsem byl napnutý jak ocelová pružina a těšil se domů, kde jsem ji neprozřetelně zanechal, až si ji dočtu.


Žádné komentáře:

Okomentovat