pátek 24. července 2020

Koronavirové deníky 12. - Here we go again!

Když už to vypadalo, že jsme to díky našim největším kapacitám zvládli, že roušky můžeme na spoustě míst odložit, když už to vypadalo, že se podíváme do Chorvatska na nudapláž, kde si kromě všech těch slovanských vnad prohlédneme i to, jak ty holky vypadají v obličeji, vypadá to, že přichází druhá vlna. A není tím myšlena rozbouřená hladina Jadranu, nýbrž všemi oblíbená koronavirová epidemie.
Přestože se vláda snaží udržet pod kontrolou lokální ohniska, je zcela jasné, že nákaza se stále šíří. Jak ohnisek vzniká stále více, a v Evropě jsme všichni jako na trní, kdy se jako lokální ohnisko označí celý stát, kam jedeme na dovolenou.

Ústí jako ústenka

Mužstvo je potřeba udržovat bdělé a to se nejlépe dělá okamžitými rozhodnutími. Byť samozřejmě chápu, že opatření vůči aktuální hrozbě by měla mít platnost pokud možno okamžitou. Chaos, který vzniká díky tomu, že vláda absolutně nemá žádný zvěřejněný plán vývoje a opatření, je neskutečný a pro běžného občana absolutně nepřekonatelný.
Příklady, že zodpovědní lidé za rozvolňování opatření vlastní moudrost dotýkající se moudrosti slavného krále Šalamouna můžeme nalézt například ve zrušení roušek v městské hromadné dopravě, ale jejich ponechání v metru. Já rozdíl mezi špičkou v tramvaji nebo v metru poznám pouze podle výhledu z okénka.
Lékárníky pak samotné rozhodilo rozvolnění nošení roušek, kde ovšem zdravotnická zařízení zmíněna byla. Načež došlo k všeobecnému konsenzu, že pokud lékárna zdravotnické zařízení je, povinnost nosit roušku zde platí. To se o 3 dny pozměnilo, že teda byla myšlená pouze lůžková zařízení. Tudíž v lékárnách roušku mít nemusíte. Byl jsem během jednoho záskoku v Hrádku nad Nisou, kde v lékárně Němci koukali jako z jara, že v lékárně roušky nemáme.
Jak si všimnete obrázku, na některých částech našeho území se roušky opět  zavádějí. Pokud je ovšem lékárna v obchodním centru, věc se má tak, že lidé jdou nakoupit do samoobsluhy, kde žádnou roušku nosit nemusí, a pokud pod jednou střechou vstoupí bok po boku do lékárny, roušku nasadit musí. Vzhledem k bleskovosti vydání opatření jsem ráno řekl, že se opravdu nebudu s nikým hádat, jestli roušku má, nebo nemá, a bez keců obsloužíme každého, kdo vkročí. Poměr není nejspíš ani 50% návštěvníků s rouškami, a v praxi to vypadá tak, že velká část těch, které započítám jako "s rouškou" si ji nasadí až po vstupu do lékárny. O tom, že si ji jsou opětně schopní sundat během rozhovoru už ani psát nebudu, o tom jsem psal v 11. díle.

Snad nejedeš do Rakouska?!

Co se dovolených týká, tak je to u nás velká zábava. Řada zdravotníků, tedy i lékárníků, měla dovolenou zrušenou. Pročež by si ji rádi vybrali aspoň teď. Jestli si vzpomenete, tak dělám na pozici, která tyhle záskoky za dovolené řeší, tudíž mám jako vždy práce až nad hlavu. Myslím, že už od roku 2019.
Pročež naše firma, vzhledem k tomu, že situace se může změnit opětně k horšímu, už začíná s přípravnými opatřeními. Ruší se školení v zasažených regionech. Máme nahlásit, zda se nechystáme do zahraničí.
Nu tedy ohlásil jsem svůj plánovaný víkend horské turistiky v Rakousku.
Uvědomuješ si, že tam mají momentálně hrozně moc případů?!
No jo, mají jich o 3500 méně než my. Navíc celý den prostojím v lékárně, o tom jak se poctivě nosí roušky tam jsem psal výše. V Rakousku se hodlám dostat do hor a pak už si jen užívat horského ovzduší. Maximálně tak někde koupit nějaký ten Bier a tyčky v samoobsluze a podle všeho jsou roušky v Rakousku povinné všude, a nejen ve zdravotnických zařízení jako u nás. Takže co je vlastně pro mě větší riziko - jet na dovolenou, nebo chodit do práce?


Dnes nás náš zpívající ministr potěší dalšími opatřeními, které chystají od pondělí pro naši ochranu.
Proto je čas na optimismus a hudbu!


Žádné komentáře:

Okomentovat